Biztosító váltás árgaranciával - Nálunk az ügyfél a király nem egy ID szám!

Biztosítási hírek

Eltörli a kormány a baleseti adót 2019-ben

Eltörli a kormány a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) 30%-os baleseti adóját, amelyet eddig közvetlenül az autósoknak kellett fizetniük. Nő azonban a biztosítók adóterhe, hiszen 15, illetve 20 százalékos biztosítási adót kell fizetniük kgfb-díjbevételeik után, amit ha tudnak, részben biztosan az autósokra fognak áthárítani.

Minden adóbevétel nőni fog, kivéve a baleseti adót, amelynek most meg is érkezett a magyarázata:2019. január 1-jétől a kormány az új adócsomag értelmében eltörölné, pontosabban integrálná a biztosítók által fizetett biztosítási adóba, kulcsát a mostani 30%-ról 15%-ra csökkentve. Személygépkocsik és motorkerékpárok esetén ez 20% lesz.

A javaslat továbbra is fenntartja a biztosítási adó 8 milliárd éves adóalapot el nem érő adóalapú biztosítókra vonatkozó kedvezőbb, sávos mértékét, az alapba a kgfb-díjbevételt továbbra sem kell beleszámítani. A 100 millió alatti díjbevételrészre csak 25%-ban, a 100-700 millió forint közötti rész után 50%-ban kell a biztosítónak megfizetnie, ha a biztosító összesített adóalapja nem éri el a 8 milliárd forintot.

Egyébként éppen a kgfb manapság a biztosítási szektor motorja: a kötelező biztosítások (kgfb) díjbevétele 11,8%-kal, a cascóé pedig még nagyobb mértékben, 15,0%-kal növekedett például az első negyedévben. 

A baleseti adó eltörlése véleményünk szerint nem feltétlenül jelenti, azt, hogy a kötelező biztosítási díjak hirtelen jelentősen csökkennek majd: sok múlik majd azon, a versenyben mennyire tudják áthárítani a biztosítók a 20%-os kgfb-biztosítási adójukat az autósokra, motorosokra.

Forrás:Portfolio.hu

2018. 06. 26.