Biztosító váltás árgaranciával - Nálunk az ügyfél a király nem egy ID szám!

Biztosítási hírek

A biztosítók aggódnak – olcsóbb az üzemanyag, több a baleset

Féltik a biztosítók az autósokat az üzemanyagár-csökkenéstől. A magyarázat egyszerű: amikor olcsóbb a benzin, vagy a gázolaj, akkor többen ülnek autóba, s a gyakorlatlanok miatt megugrik a balesetek, és természetesen a kártérítések száma is.

Olcsóbb lett az üzemanyag, tömeges kárbejelentésre készülnek a biztosítók. Ez csak első hallásra furcsa, valójában teljesen logikus a magyarázat: ha olcsóbban lehet autózni, többen ülnek kocsiba. – Ilyenkor még azok is kihozzák a garázsból a járművüket, akik takarékosságból már hetekkel, esetleg már hónapokkal ezelőtt garázsba állították, s tömegközlekedésre váltottak. S ha már többen vannak az utakon, akkor nagyobb a balesetveszély is, különösen úgy, hogy sokan hónapok óta nem vezettek már.

Az egyik konkurens alkuszcég kommunikációs és értékesítési igazgatója szerint a baleseti statisztika és az üzemanyagárak közötti összefüggés megfigyelhető, s bár felmérés nem készült erről, sok éves biztosítói tapasztalat mindenképpen ezt a tendenciát igazolja. Tavaly csaknem 16 ezer közúti baleset volt, a legtöbbet – 4844-et – a harmadik negyedévben, vagyis áprilisban, májusban, júniusban regisztrálták. Az említett időszakban – például májusban – az év átlagához képest mélyponton volt az üzemanyag ára is, 409 forintért lehetett venni egy liter 95-ös benzint, s 422 forintért gázolajat.

A biztosítási szakértő összevetette az idei májusi statisztikát is, s kiderült, a balesetek száma a harmadik negyedévben a többihez képest idén is kimagaslóan sok volt – 4557 –, s a benzin ebben az időszakban is viszonylag nyomott áron, 413 forint körül mozgott. A biztosítótársaságoknál azonban nem is feltétlenül a hónapokra, negyedévekre, vagy évekre vonatkozó statisztika, hanem saját tapasztalataik miatt sóhajtanak gondterhelten, amikor zuhan az üzemanyag ára, mert ami egyébként autósszempontból örvendetes tény, a baleseteket tekintve aggasztó következmény. A kirendeltségeken szinte azonnal, de egy, két napon belül biztosan érződik az árcsökkenés, megugrik a kártérítési igények száma.

Most, hogy a napokban különösen jó áron lehet venni 95-ös benzint és gázolajat is, ráadásul az időjárás is kedvező, minden feltétel adott ahhoz, hogy még a legóvatosabb és legspórolósabb autósok is felbátorodjanak, s visszaüljenek a már télire eltett autókba.

A szakértő szerint ez a helyzet most azért veszélyesebb az átlagosnál, mert közeledik a karácsony, s minél közelebb kerülünk az ünnephez, annál nagyobb a forgalom az utakon, ahol a gyakorlatlanok bizony nagy eséllyel kerülnek veszélybe. Ráadásul azokra az autókra, amelyeket telente nem használnak, cascót sem kötnek a tulajdonosok, így ennek megfelelően baleseti szempontból is sokkal kiszolgáltatottabbak.

Az olyan autósoknak, akik minden évben hónapokra kiszállnak a forgalomból, a visszatérés előtt gyakorolniuk kellene, akár oktatóval, forgalomban is, mielőtt bevetik magukat a zsúfolt városokba, vagy mielőtt kirajzanak az autópályákra.

Az előzetes adatok alapján a személyi sérüléses közúti balesetek 65 százalékát személygépkocsi-vezetők, több mint 9 százalékát a tehergépjármű-vezetők okozták – hivatkozik a szakértők a Magyar Távirati Iroda adataira. Ennél valamivel kisebb, de szintén 9 százalék feletti a kerékpárosok aránya, míg a gyalogosok a közúti balesetek 7,6 százalékát idézték elő.
 
Forrás: Autoszektor

2014. 12. 17.