Biztosító váltás árgaranciával - Nálunk az ügyfél a király nem egy ID szám!

Biztosítási hírek

Bejelentették: tényleg kivonul az Aegon Magyarországról

Az Aegon bejelentette, hogy 830 millió euróért eladja biztosítási, nyugdíj- és vagyonkezelési üzletágát Magyarországon, Lengyelországban, Romániában és Törökországban. A vevő a Vienna Insurance Group (VIG).

"Ez a tranzakció egyszerűsíti az cégszerkezetünket és erősíti a mérlegünket" - mondta Lard Friese, az Aegon vezérigazgatója. "A stratégiánknak megfelelően azokra az országokra és üzletágakra koncentrálunk, ahol az Aegon a legnagyobb értéket képes teremteni."

Ezzel Magyarország harmadik legnagyobb biztosítója, legnagyobb lakásbiztosítási állománya, nyolcadik legnagyobb alapkezelője és harmadik legnagyobb önkéntes nyugdíjpénztára kerül új kezekbe. Nemcsak 28 év biztosítási sikersztorija ér ezzel új fejezetéhez, de az elmúlt 12 év legnagyobb tulajdonosváltása is megvalósul a magyar biztosítási szektorban. 

A tanzakció értéke 830 millió euró, ez a 2020. június 30-i könyv szerinti érték 2,6-szorosa. Ez 505 millió eurós IFRS-tőke növekedést eredményez az eladó oldalán. Az Aegon közép- és kelet-európai vállalkozásainak alaptevékenységből számazó nettó eredménye 2019-ben 54 millió eurót tett ki. Ennek a 15-szöröse az ár, ami a 2,6-os P/BV mutatóhoz hasonlóan kifejezetten magasnak tűnik.

Forrás: Portólió

2020. 11. 30.