Biztosító váltás árgaranciával - Nálunk az ügyfél a király nem egy ID szám!

Biztosítási hírek

Ezért nem fizet Klapkának a biztosító: több milliós a kár

Nem fizet a biztosító Klapka Györgynek, pedig óriási a kárja. Többmillió forint értékben vittek el tőle ékszert. A probléma csak az, hogy nem tudja számlákkal igazolni a vásárlásait, az pedig elengedhetetlen a kifizetéshez.

Hatmillió forint értékben loptak el ékszereket Klapka Györgytől pár nappal ezelőtt. A Vámház körúti ékszerüzletbe fényes nappal törtek be és bár a lopott arany felét menekülés közben szétszórták, így is majd hárommillió forintnyi ékszert sikerült zsákmányolniuk a nem sokkal később kézre került bűnözőknek. Klapka arra számított, hogy a biztosítója gyorsan és zökkenőmentesen kártalanítja. Nem így történt - írja a Blikk.

"Azt kérik tőlem, minden egyes ellopott tárgyról számlával igazoljam: mennyiért vettem? Csakhogy az ékszer-nagykereskedőknél ez lehetetlen, mert az úgynevezett vegyesaranyat kilóra vásároljuk, fazontól függetlenül. A számlákon is annyi áll például: 600 gramm vegyes ékszer és nem az, hogy hány darab, és hány gramm súlyú gyűrű, nyaklánc, vagy karkötő. Ráadásul a biztosító, ugye, beszerzési áron számol, pedig nekem az ÁFÁ-t is be kellett fizetnem a beszerzés után. Így ha kapok is pénzt, az okozott kárnak csak egy részére számíthatok csak, pedig 2,6 millió forintnyi ékszert markoltak ki a bűnözők a kirakatból, ehhez jön a biztonsági üveg pótlása, ami több mint százötvenezer forintomba fájt."" - nyilatkozta a lapnak Klapka.

Azaz egyelőre nem fizet a biztosító Klapka Györgynek, mert nem tudja számlákkal igazolni a vásárlásait. Ha kap is pénzt a betörés után a biztosítótól, valószínűleg a teljes kárt egyáltalán nem fedezi majd az az összeg. Annak érdekében, hogy veled is ez történjen, összeszedtük, mi a teendő betörés esetén.

Mi az első teendő, ha betörtek hozzánk?

Minél hamarabb értesítsük a rendőrséget. A helyszínelés után ellenőrizzük, mi is tűnt el egész pontosan. Emellett vigyázzunk arra, hogy a nyomokat ne tüntessük el, azok érintetlenek maradjanak, illetve a rendőrségi helyszínelést követően két napon belül jelenteni kell az eseményt a biztosítónak is.

Hogyan tudjuk ékszereinket, festményeinket, a családi hagyatékot biztosítani?

Ha ellopják azokat, akkor mivel tudjuk bizonyítani? A legtöbb lakásbiztosításon belül biztosíthatóak az ékszerek, nagy értékű ingóságok, műtárgyak. Értéktől függően előfordulhat, hogy ezekről a vagyontárgyakról tételes listát és fényképet is szükséges csatolni az ajánlat mellé a szerződés megkötésekor. A bizonyítás bármilyen, a bíróság által is elfogadott módszerrel lehetséges (számla, garanciajegy, fénykép stb.). Ezen vagyontárgyak biztosításának a díja nagyban függ az értéküktől illetve a választott biztosítási terméktől, vagyis, hogy milyen fedezetekre nyújt védelmet.

Értéktárgy vagyon kategóriára kell biztosítást kötni, ezen kategórián belül lehet a képzőművészeti alkotásokat, ékszereket, antik tárgyakat, valódi szőrméket, gyűjteményeket biztosítani. A vagyontárgyakról kárrendezéskor elsősorban számlát, vagy egyéb hitelt érdemlő bizonylatot kérünk, amit még alátámaszthat családi eseményen készült fényképfelvétel is.

Jelenlegi biztosítások mekkora értékre terjednek ki?

A háztartási ingóságok esetében a szerződő határozza meg a biztosítási összeget, de a biztosító minden esetben javasol egy értéket, amelynél az alulbiztosítottságot el tudjuk kerülni. Az értéktárgyak tekintetében is az ügyfél határozza meg, hogy milyen értékre köt biztosítást.

Hogyan kell bejelenteni a betöréses kárt?

Többféle módja van, az ügyfélszolgálati irodákban személyesen, a Call Centernek telefonon vagy e-mail-ben, de postai úton is lehetséges. A bejelentéskor meg kell adni a szerződésszámot, a kár időpontját, helyét és jellegét valamint egy hozzávetőleges kárértéket. A további teendőket, a beküldendő iratok, bizonylatok körét a kárszakértő fogja meghatározni. Betörés kárt ugyanúgy kell bejelenteni, mint bármilyen más kárt.

Az ingóság bejelentésekor szükség van számlára vagy fényképet is kell mellékelni arról?

A kár összegszerűségét a károsultnak kell bizonyítania (a fentebb ismertetett módokon) A biztosító a kárrendezés során a bizonyító dokumentumok, nyilatkozatok hitelességét, az igény jogosságát megvizsgálja. A legtöbb lakásbiztosítás fedezete egyébként - bizonyos összeghatárig - kiterjed az idegen tulajdonban lévő, de megőrzésre, használatra átvett vagyontárgyakra is.

A fénykép csak az egyik, de nem kizárólagos bizonyítási lehetőség a kárigény alátámasztására. Ha más módon is meg lehet ezt tenni, akkor nem szükséges a fénykép.

A biztosítás megkötésekor nem kell bejelenteni a vagyontárgyainkat. A kár rendezéséhez a biztosító az eredeti számlát kéri, vagy a számlamásolatot, amit a garanciajegy alapján a vásárlás helyén beszerezhető. Régebbi ingóságok esetén számla hiányában átlagos áron téríti meg a biztosító az eltulajdonított vagyontárgyat.

Forrás: Pénzcentrum

2015. 02. 04.